top of page

Kevytyrittäjän YEL-vakuutus – Mikä se on ja milloin se on tarpeen?


Johdanto Kevytyrittäjyys on tuonut mukanaan monia joustavia tapoja työskennellä, mutta samalla se on herättänyt kysymyksiä liittyen yrittäjän eläkevakuutukseen, eli YEL-vakuutukseen. Tässä blogissa käymme läpi, mitä jokaisen kevytyrittäjän tulisi tietää YEL-vakuutuksesta.

Mikä on YEL-vakuutus? YEL-vakuutus on yrittäjän eläkevakuutus, joka turvaa yrittäjän toimeentulon eläkeiässä sekä mahdollisissa työkyvyttömyystilanteissa. Se on pakollinen kaikille yrittäjille, joiden yritystoiminta täyttää tietyt ehdot.

Kevytyrittäjä ja YEL-vakuutus Kevytyrittäjänä toimiessa YEL-vakuutuksen tarve riippuu toimintasi laajuudesta ja tuloistasi. Yleisenä ohjeena on, että jos työskentelet kevytyrittäjänä päätoimisesti ja tulosi ylittävät vuodessa YEL:n alarajan, sinun tulisi hankkia YEL-vakuutus.

Milloin YEL on pakollinen? YEL-vakuutus on pakollinen, kun:

  1. Olet 18–67-vuotias.

  2. Yrittäjätoimintasi kestää yli neljä kuukautta.

  3. Vuositulosi ylittävät lain määrittelemän alarajan (vuonna 2023 noin 8 063 euroa).

Miksi YEL on tärkeä? YEL-vakuutus ei ole vain eläketurva. Se vaikuttaa myös muihin sosiaaliturvan osa-alueisiin, kuten sairauspäivärahaan, vanhempainpäivärahaan ja työttömyysturvaan. Ilman asianmukaista YEL-vakuutusta saatat jäädä ilman näitä etuuksia.

YEL-vakuutuksen hankkiminen Voit hankkia YEL-vakuutuksen mistä tahansa eläkeyhtiöstä. Vakuutuksen hinta perustuu arvioon vuotuisista YEL-työtuloistasi, ja se vaikuttaa suoraan tulevaan eläkkeeseesi. On tärkeää arvioida YEL-työtulot realistisesti.

Yhteenveto Kevytyrittäjän YEL-vakuutus on tärkeä osa yrittäjän sosiaaliturvaa ja toimeentulon turvaamista. Sen merkitys korostuu erityisesti, jos kevytyrittäjyys on pääasiallinen tulonlähteesi. Muista, että oikein mitoitettu YEL-vakuutus on investointi omaan tulevaisuuteesi.

Lisätietoa YEL-vakuutukseen liittyvät säännöt ja ehdot päivittyvät säännöllisesti, joten on suositeltavaa pysyä ajan tasalla lainsäädännön muutoksista. Lisätietoa YEL-vakuutuksesta ja sen hankkimisesta löydät esimerkiksi Eläketurvakeskuksen verkkosivuilta tai ottamalla yhteyttä eläkeyhtiöihin.

Bình luận


bottom of page